Skip to main content

Parodontitis

Gevorderde tandvleesontsteking: Parodontitis

De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet  parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven. Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen. Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes. Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als u uw tanden poetst of wanneer u warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen uitvallen.

Parodontitis; het streepje geeft verdiepte pocket aan met tandplak en tandsteen

Parodontitis met ernstig botverlies

Hoe weet je of de ontsteking ernstig is?

Op het oog ziet al het ontstoken tandvlees er hetzelfde uit. Om de ernst van een ontsteking vast te stellen moet een mondhygiënist de ruimten tussen de tanden en het tandvlees (pockets) opmeten. Dat doe ik met een zogenoemde pocketsonde bij alle tanden en kiezen. Met de meting bepaal ik per tand of kies de ernst van de ontsteking. Bij gezond tandvlees is een pocket maximaal 3 mm en bloedt niet. Ontstoken tandvlees geeft pockets tot 5 mm. Bacteriën hopen zich dan ook op onder uw tandvlees in deze ruimtes en veroorzaken ook daar tandsteen. Gevorderde ontstekingen hebben nog diepere pockets, vaak van 6 mm of zelfs nog meer. Dan is er ook sprake van botafbraak. Het bot wat eenmaal afgebroken is komt niet meer terug, dus voorkomen is beter dan genezen! Wel kunnen de pockets weer in diepte verminderen door grondige reiniging van deze ruimtes. Voor deze behandelingen kunt u bij Mondhygiëne Oisterwijk terecht.

Pocketsonde

Wat moet ik doen om mijn tandvlees gezond te maken en te houden?

Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle tandplak verwijdert van uw gebit. Dat betekent 2 maal per dag grondig 2 minuten poetsen en minimaal één maal dagelijks tussen uw tanden en kiezen reinigen met een stoker of rager. Als mondhygiënist kan ik u hierbij helpen door samen met u te bekijken welke hulpmiddelen voor uw dagelijkse zelfzorg thuis geschikt en passend zijn. Tijdens een mondzorgbehandeling help ik u alle moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Tijdens de gebitsreiniging verwijder ik alle tandplak en tandsteen voor u, zodat u weer een schone en frisse mond heeft om thuis weer mee verder te gaan. Heeft u diepere pockets, dan wordt tijdens de behandeling ook daar grondig gereinigd. Het advies is om het gebit met enige regelmaat te laten reinigen bij een mondhygiënist voor een blijvend gezond resultaat. 

Bron: Ivoren Kruis