Skip to main content

Mondhygiëne bij kinderen

Veel ouders vragen zich af wanneer ze moeten beginnen met het aanleren van een goede mondverzorging bij hun kinderen. Het feit is dat hoe sneller je begint met het aanleren van goede gewoontes omtrent mondhygiëne, hoe groter de kans is op mooie en gezonde tanden in de toekomst. Het is belangrijk daarom al te beginnen met mondverzorging in de eerste levensmaanden van je baby. Als de melktanden gezond zijn, is de kans op sterke permanente tanden groter. Een goede opvoeding met betrekking tot mondhygiëne betekent altijd ’s avonds en ’s ochtends tandenpoetsen, regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste gaan en een beperking van (zoete) tussendoortjes. Bij Mondhygiëne Oisterwijk kan uw kind begeleid worden in het aanleren van gewenst poetsgedrag. Daarbij is het voor kinderen kosteloos om naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan omdat dit geheel door de verzekering vergoed wordt. Voor deze kosten telt tevens geen eigen risico.

Mondverzorging bij kinderen van 0 tot 2 jaar

Kinderen worden geboren met al hun tanden nog in aanleg in de kaak. In het begin zitten ze nog verscholen onder het tandvlees, maar dat betekent niet dat je de mondholte niet van het begin af aan goed moet verzorgen. Wanneer je baby nog geen zichtbare tandjes geeft zou je wel al kunnen beginnen met het reinigen van de mondholte. Hierbij reinig je met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacteriën van het tandvlees. Je kindje leert dan al dat het normaal is dat er in de mond gereinigd moet worden. Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (doorgaans tussen de 6 en de 9 maanden) kun je de mondholte schoon gaan maken met een zachte baby- of kindertandenborstel. Deze zijn speciaal ontworpen met een kleine borstelkop waardoor je gemakkelijker in de babymond kunt reinigen. Ook al is het tandje nog grotendeels bedekt onder het tandvlees, het zachtjes poetsen en masseren over het tandvlees helpt de doorbraak te vergemakkelijken. Als het tandje eenmaal is doorgebroken kun je ook eenmaal daags gaan poetsen met een heel klein beetje peuter- of kindertandpasta (met 750ppm fluoride). Tegen de tijd dat je kindje 2 jaar wordt, kun je hem meenemen voor zijn eerste bezoek aan de tandarts. Tijdens die controle kun je als ouder zien of je de tanden van je kindje goed verzorgt en krijgt het kind de kans kennis te maken met de tandartspraktijk. Door hiermee op jonge leeftijd en spelenderwijs te beginnen kan dat eventuele angsten in de toekomst verminderen of wegnemen.

Mondverzorging bij kinderen van 2 jaar en ouder

Zodra je kindje 2 jaar is geworden mag je als ouder tweemaal daags bij je kindje gaan tandenpoetsen (met 750ppm fluoride). Breng een kleine hoeveelheid kindertandpasta op de kindertandenborstel aan en zorg ervoor dat het kind na het poetsen alles weer uitspuugt. Rond de leeftijd van 3-4 jaar kunnen kinderen leren hun eigen tanden te poetsen. Wel is het heel belangrijk om dan als ouder grondig na te poetsen zodat de tanden zeker goed schoon zijn geworden. Ook achterin op de moeilijk bereikbare plaatsen! Het is verstandig om vóórdat je kindje 3 jaar wordt het gebruik van een fopspeen of het duimzuigen te gaan ontmoedigen. Langdurig zuigen op een fopspeen of de duim kan een gezonde ontwikkeling van de mondholte en tanden belemmeren.

Mondverzorging bij kinderen van 6 jaar en ouder

Nadat je kind 6 jaar is geworden belandt het in een cruciale fase: de melktandjes zijn begonnen met uitvallen en de volwassen tanden komen te voorschijn. Je kunt je kindje op deze fase voorbereiden zodat hij niet bang wordt als tanden gaan wiebelen en uitvallen. Bij het doorbreken van de blijvende tanden en kiezen ontstaat er een gemengd tandstelsel waardoor de nog aanwezige melktanden en kiezen vatbaarder worden voor tandbederf. Let er ook op dat de eerste blijvende kiezen achter de laatste melkkiesjes doorkomen en er daardoor al blijvende kiezen aanwezig kunnen zijn zonder dat je kind al gewisseld heeft. Vanaf nu kan je kind dan ook gaan poetsen met tandpasta voor volwassenen (met 1500ppm fluoride). Als ouder is het in deze fase heel belangrijk om het poetsgedrag van je kind te blijven controleren en na te blijven poetsen. De motoriek van je kind is pas tegen de leeftijd van 10 jaar dusdanig ontwikkeld dat het zelfstandig goed zijn tanden kan poetsen.

Mondverzorging bij kinderen ouder dan 8 jaar

Als je als ouder in de jonge jaren van je kindje hem goed hebt leren poetsen, dan zou je rond deze leeftijd denken hem wat meer los te kunnen gaan laten. Echter is niets minder waar. De meeste kinderen krijgen tegenwoordig een beugel om de tanden netjes recht in de tandboog te krijgen. Een goede mondverzorging blijft daardoor ontzettend belangrijk! Op dit moment is het de taak van ouders om de juiste tandenborstel en tandpasta te kiezen en je kind eraan te helpen herinneren om ’s morgens en ’s avonds de tanden te poetsen. Probeer je kind vanaf deze leeftijd aan te moedigen gezonde keuzes te maken voor het lijf en gebit. Het nuttigen van veel zoetigheid, frisdranken en tussendoortjes is af te raden om tandbederf en tanderosie te voorkomen. Zodra een kind 12 wordt kan het zelfstandig flossen om ook tussen de tanden te reinigen. Kinderen aanmoedigen om hun eigen gebit te verzorgen, helpt ze om een mooie en gezonde glimlach te krijgen. En dat heeft weer een positieve invloed op hun leven omdat iedereen van glimlachende mensen houdt. Bovendien beperkt een goede gebitsverzorging vervelende bezoekjes aan de tandarts en hoeven ze er alleen nog heen voor een pijnloze controle.