Skip to main content

Gingivitis

Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis) en u bevordert de genezing ervan. Maar hoe weet u nu of uw tandvlees gezond is? En hoe kunt u ontstoken tandvlees zelf herkennen?

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. Wie zijn tandvlees gezond houdt, kan jarenlang genieten van zijn eigen tanden en kiezen.

Ontstoken tandvlees: Gingivitis

Bloedend, rood of gezwollen tandvlees duidt vrijwel altijd op ontstoken tandvlees. Uw tandvlees kan overal in uw mond ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen 2 tanden of kiezen. Soms merkt u ineens dat u na het tandenpoetsen wat bloed mee uitspuugt in de wastafel. Ontstoken tandvlees gaat soms ook samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Ontstoken tandvlees doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u de tanden poetst, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt. Soms is uw tandvlees al wel ontstoken geraakt, maar merkt u het zelf nog niet. Als mondhygiënist kan ik controleren of het tandvlees ontstoken is. Daarna kan ik de ontsteking samen met u gaan verhelpen. Met een tijdige behandeling van ontstoken tandvlees, kan uw tanden en kiezen op lange termijn behouden.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de tandplak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Als u de tandplak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de tandplak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Tandplak is lastig te zien omdat het dezelfde wit tot gelige kleur heeft als uw eigen tanden. Van belang is dus om uw mond regelmatig te laten controleren op tandplak en tandsteen en dit tijdig te laten verwijderen. Bij Mondhygiëne Oisterwijk kunt u terecht voor een uitgebreide gebitsreiniging waarbij tandplak, tandsteen en aanslag wordt verwijderd, waardoor de tand- en worteloppervlakken weer goed glad worden en de natuurlijke witheid van uw tanden weer tevoorschijn komt.

Bron: Ivoren Kruis